Information gällande coronaviruset

Publicerad den 21-01-11

Här sammanfattar vi information gällande coronaviruset covid-19 och hur det påverkar din resa med oss.

Vi håller igång kollektivtrafiken för dig som måste resa. Om du kan, undvik rusningstid, gå eller cykla. Visa hänsyn, håll avstånd och låt andra stiga av innan du stiger på. Så att alla som verkligen behöver resa kan göra det på ett tryggt och säkert sätt. Vi följer Folkhälsomyndihetens råd och hoppas att du också gör det.

Var rädd om dig och om andra.

Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och vi uppmanar dig att göra det med. Här har vi samlat tips på åtgärder du kan göra för att skapa en tryggare resa för dig och för dina medresenärer.

 1. Res inte om du är sjuk! Stanna inne, vila och krya på dig. Snart är du pigg och redo att ta dig an världen igen!
 2. Välj andra färdsätt om du kan, exempelvis gång och cykel. På så vis lämnar du plats till dem som måste åka buss och tåg.
 3. Håll avstånd på perronger, hållplatser, i väderskydd och inne i tåget och bussen. På så vis minskar du risken för smittspridning.
 4. Undvik rusningstrafik och onödiga resor. Kan du börja din dag lite tidigare eller senare och därmed inte resa när andra reser? Bra! Då hjälper du till att minska trängseln.
 5. Är bussen full eller tycker du att det är många som stiger på efter dig? Har du möjlighet så ta nästa buss eller hoppa av och ta en skön promenad den sista biten.
 6. Använd munskydd om du reser med buss och tåg på vardagar mellan kl 7-9 och kl 16-18 och om du är född 2004 eller tidigare.
 7. Generella råd från Folkhälsomyndigheten:
 • Stanna hemma om du är sjuk.
 • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
 • Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
 • Hosta eller nys i armvecket.
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun.


Länkar med mer information:

Region Kronoberg

Folkhälsomyndigheten

Krisinformation


Detta gäller på bussen

Från 18 mars 2020 har vi stängt framdörren på alla våra bussar och hänvisar istället till mitt- eller bakdörr för påstigning, vi har även stängt av sätesraden närmast föraren ombord på bussen.

Avstängt fram till föraren på en stor del av våra bussar

För att trygga förarnas arbetsmiljö har Arbetsmiljöverket spärrat av fram till föraren på en stor del av våra bussar. Det betyder att du inte kan köpa biljett eller aktivera periodbiljett ombord på bussen utan måste ha ett giltigt färdbevis när du stiger på. Detta beslut har tagits för varje bussföretag för sig och gäller därför inte på alla bussar. På mitt- och bakdörren på alla bussar finns det information vad som gäller på just den bussen.

Berörda regionbussar märkta med:

 • Ramkvillabuss (Nilsbuss)
 • Sennans buss (BIVAB)
 • Bergkvarabuss
 • Moheda buss
 • Grimslövsbuss
 • Sven Carlsson trafik
 • Gerts busstrafik

Linjer som kan påverkas:

31, 61, 69, 106, 111, 113, 114, 123, 130, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 150, 153, 155, 157, 217, 218, 219, 240, 270, 273, 310, 311, 315, 320, 325, 331, 332, 335, 340, 350, 355, 358, 521, 840, 845, 850, 857, 873 samt Älmhult stadstrafik (linje 1, 2 och 3)

Klicka här för mer information om hur du enklast köper biljett »

Stadsbussarna i Växjö

På stadsbussarna i Växjö är det avspärrat fram till föraren men där har vi flyttat Resekortsläsaren till mittdörren. Det betyder att du köpa vuxenbiljett och betala med Resekortet reskassa samt aktivera alla typer av periodbiljetter.

På bussar och linjer som inte har avspärrat fram till föraren gäller följande:

Reser du med något av dessa färdbevis kan du gå och sätta dig direkt när du stiger på, du behöver inte gå fram till föraren:

 • Periodbiljett med aktiv period
 • Mobilbiljett, köpt innan du går ombord
 • Förköpt aktiverad biljett
 • Skolkort (vanliga regler gäller)
 • Kallelse till vård och tandvård

Reser du med något av dessa färdbevis MÅSTE du gå fram till föraren:

 • För att köpa biljett med reskassa
 • För att köpa biljett med kundkassa
 • För att köpa biljett med betalkort
 • För att aktivera din periodbiljett


Detta gäller på tåget

Regeringen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten beslutat om nya restriktioner med start den 14 februari. Restriktionerna gäller för dig som reser med tåg som har körväg längre sträcka än 15 mil.

Antalet resenärer på dessa tåg får aldrig överstiga 50 procent av antalet sittplatser ombord. Detta gäller även om du reser del av sträckan enbart Kronoberg. 50 procent av antalet sittplatser är cirka 115 resenärer i ett fordon.

Hur fullt brukar tåget vara?

I Kronoberg har det inte varit någon avgång med avgångar som överstiger begränsningen. De flesta avgångar ligger på ungefär 50 resenärer.
På sträckan Kalmar-Växjö har vi haft två avgångar med 100 resande på delsträckan Emmaboda-Kalmar.På öresundståg.se kan du läsa om de sträckor som har flest resenärer per tur.


Undvik rusningstrafik om du kan

Om du inte behöver resa i rusningstrafik när många reser, vardagar kl 07.00-08.30 och 15.00-17.00, avstå från det för att göra plats för den som måste resa. Kanske du har möjlighet att börja din arbetsdag hemma och resa till jobbet lite senare än vanligt? Kan du kanske gå eller cykla istället?

Rapportera om trängsel på bussar och tåg

Upplevde du att det var trångt och mycket folk på din senaste buss-och tågresa? Meddela gärna oss så att vi kan förstärka trafiken där det behövs som mest. Berätta om din upplevelse här »


Resor till Danmark

Ska du resa till Danmark?
Läs mer här