Munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari 2021

Publicerad den 21-01-11

Från och med 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du använder munskydd när du reser med kollektivtrafiken under rusningstid..

  • Bär munskydd om du är född 2004 eller tidigare. Det vill säga om du är över 16 år.
  • Bär munskydd i rusningstrafik mellan kl 07.00-09.00 och kl 16.00-18.00 på vardagar.
  • Du ansvarar själv för att skaffa ett munskydd.

Eget ansvar

Det är du som reser som ansvarar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Munskyddet behöver du ta på innan du kliver på bussen eller tåget och ta av det när du klivit av. Använt munskydd kastas i papperskorgen efter du gått av. Finns det ingen papperskorg kan du ta med det hem och slänga i hushållssoporna.

Har resenären glömt att ta med sig ett munskydd finns möjlighet att hämta ut ett munskydd per gång på Kundcenter i Växjö mot uppvisande av giltig biljett.

Så här använder du munskydd - info på folkhälsomyndigheten.se »

Råd om munskydd i kollektivtrafiken på folkhälsomyndigheten.se »

Resor till Danmark

Reser du till Danmark måste du enligt lag ha munskydd i kollektivtrafiken samt ankomst till Kastrup, Copenhagen Airport.

Vi uppdaterar löpande så fort vi har mer information.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsidan, här »

Fortsätt att följa de råd som du har fått tidigare även när du bär munskydd:

  • Gå, cykla eller ta dig fram på andra sätt än med Länstrafiken Kronoberg om du kan och vädret tillåter, och res aldrig om du har symtom. Så länge Folkhälsomyndigheten fortsätter uppmana till att undvika kollektivtrafiken, är det inte läge att börja resa mer.
  • Om du absolut måste resa – undvik rusningstiden som varierar mellan klockan 06.00 och 09.00 och klockan 15.00 och 18.00. Tvätta händerna före och efter resan och håll avstånd från andra på stationerna, ombord och när du går av och på.
  • Gå aldrig på om det är fullt ombord. Du är skyldig att följa personalens uppmaningar. Om du blir ombedd att invänta nästa buss, måste du göra det. Om en buss blir full kan föraren stänga dörrarna så att det inte blir för trångt ombord. Föraren kan även skylta om bussen som fullsatt.